www.wsveurekavzw.be/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

header image 2

 

 

 

 


WANDELEN IS ONZE PASSIE

 

 

 


 
home» home » busreizen » eifel » verslagen » monschau

 

2014 - NATURPARK EIFEL - NARCISSENWANDELING - CLUBWANDELING

 

ZONDAG 27 APRIL 2014
BUSUITSAP - DAGWANDELING - CLUBWANDELING
NATURPARK EIFEL - NARCISSENWANDELING

WAAR : Naturpark EIFEL / HEEN : 9 uur aan de GB/Hubo te Bilzen
TERUG: ongeveer 18 uur vertrekken aan de bus

Met onze GIDS gaan we een narcissenwandeling doen in NATURPARK EIFEL.
Op dat tijdstip zijn miljoenen narcissen  aan het bloeien.  Namelijk de wilde narcis (Narcissus pseudonarcissus). De dalen zijn dan voorzien van een gele waas van kleine paasbloemen.  De lente kondigt zich aan en dan laat de natuur zich op zijn mooist bewonderen.  De narcissen bloeien in het wild als een mooi geel tapijt  in de velden van de valleien.  Deze bloemen staan onder natuurbescherming en mogen niet geplukt of uitgetrokken worden. 

De wandeling zal in twee, niet al te lange, delen  verlopen en er is natuurlijk een lunchpauze voorzien. Hier kan de meegebrachte picknick  verorberd worden.
Het einde van de wandeling is voorzien rond 16.00 uur. Hierna hebben we dan in MONSCHAU voldoende tijd voor een pintje, koffietjes of nog iets lekkers …...

Vergeet niet uw reserveschoenen mee te nemen. Ook ... indien nodig eventueel uw wandelstokken ? altijd handig.

Tot dan ....

ZONDAG 22 SEPTEMBER 2013 - Eifelsteig - Monschau - Camp Elsenborn

» foto's op facebook
» diavoorstelling scroll naar onder en/of klik hier picasa fotoalbum


VERSLAG
EIFELSTEIG - MONSCHAU - CAMP ELSENBORN

ZONDAG 22 SEPTEMBER 2013.MONSCHAU
; We vertrokken met 50 Eurek@'s en onze gids Jos in onze 'Zigeunerbus' met Harald richting Monschau,  de Parel van de Eifel. Voormiddag het eerste gedeelte van etappe 3 van de Eifelsteig. Dit is ook een gedeelte van Monschauer Nationalparkwanderweg ook gekend als de fameuze Jahrhundertweg.


JAHRHUNDERTWEG : De Jahrhundert Wanderung is één van de vele wandelingen in de buurt van Monschau, is ontzettend gevarieerd en gaf ons een goede indruk van de Eifel bij Monschau.

 

TEUFELSLEY en ENGELSLEY zijn prachtige rotsformaties, nu bedekt met verschillende soorten mossen, en gelegen langs kleine paadjes. Daarna uitzicht over het dal van de Perlenbach, schitterend panorama over het Roerdal, de natuur in al zijn glorie én geologie in overvloed !


DE PERLENBACH; ontspringt in de Hoge Venen en was ooit het leefgebied van de rivierparelmossel. Na het passeren van een stuwmeer, de Perlenbachtalsperre, mondt de Perlenbach in de Rur uit. Al in de 14e eeuw wordt melding gemaakt van mosselbanken in de Perlenbach. De parelvisserij is gedurende vele honderden jaren het privilege van de landsheer. Aan het begin van de twintigste eeuw is er van de mosselbanken haast niets meer over en met de bouw van in 1953 het stuwmeer van de Perlenbach is de populatie bijna geheel verdwenen. Vanaf 1991 is er daarom een hulpprogramma voor de rivierparelmossels in het leven geroepen, waarmee natuurbeschermers de laatste rivierparelmossels in de Eifel willen redden.

 

STUWDAM PERLENBACHTALSPERRE ; even voorbij Hotel Perlenau gaan we onder de brug door en komen aan de stuwdam van de Perlenbachtalsperre, een stuwmeer voor drinkwater van Monschau met een oppervlakte van 15 hectare en een volume van ongeveer 800.000 m3.

 

HÖFEN : We wandelen tot Höfen,  waar we in de Alte Molkerie Nationalpark-Tor,  een van de vijf officiële toegangspoorten van het National-Park-Eifel, onze zelf meegebrachte picknick kunnen verorberen.
Alle info kan je hier te weten komen. Vergeet deze plek niet ! Ideaal startpunt.
Wel honderd keer hebben we gezegd 'wat een mooie omgeving' en dat op relatief zo'n kleine afstand van thuis. We waanden ons af en toe in Oostenrijk.

 CAMP ELSENBORN : Na de lunch zakken we letterlijk en figuurlijk af naar het Perlenbach- en Fuhrtsbachtal,  waar we in het begin een gedeelte van de in Duitsland geroemde  “Narcissenroutevolgen (tip ! voorjaar half april). Hierna mogen we de beveiligde blauwe zone van het Camp van Elsenborn binnen (multinationaal oefenterrein binnen de navo), waar we de Perlenbach en nog een aantal beekdalletjes kunnen verkennen. Een natuurreservaat op 635hm met een oppervlakte van 1.000 hectare, intact gebleven natuur met een beschermde fauna en flora van zeldzame schoonheid om te ontdekken. Een waar ecologisch paradijs.
De streek is zowel in de zomer als in de winter onweerstaanbaar. Na een aantal boswegen steken we weer de Duitse grens over en komt de bus ons oppikken op de parking van Wahlerscheid.
Nog een verfrissing en rustpauze te Monschau en daarna heerlijk vermoeid naar huis !GOED OM TE WETEN !

VEGETATIE en meer ; In deze afgelegen dalen van de Rureifel groeien ongeveer 364 soorten varens en vaatplanten, meer dan 70 soorten mossen. Ook leven er 45 soorten mollusken, 35 soorten dagvlinders, 41 soorten kokerjuffers en 13 soorten libellen, inheemse vissoorten, amfibieën, reptielen, meer dan 85 vogelsoorten en 42 soorten zoogdieren.

 

MONSCHAU laat ons zijn rijke geschiedenis als oorspronkelijk Waals plaatsje in het hertogdom Limburg zien. In het jaar 1198 duikt het stadje onder de naam MONTJOIE voor het eerst op in de geschiedenis. Stadsrechten krijgt de stad in 1352. Pas in 1918 verandert het stadje onder keizerlijk bevel zijn naam officieel van Montjoie naar Monschau. Duidelijk is te zien dat de oude binnenstad de afgelopen 300 jaar niet veel is veranderd en zoveel mogelijk verkeersvrij wordt gehouden wat het wandelen door de Middeleeuwse straatjes des te aangenamer maakt. Tegenwoordig verdient de stad zijn geld vooral met toerisme maar van 16e tot ver in de 20e eeuw is de textielindustrie de belangrijkste bron van inkomsten.

 

WILDE NARCISSEN : voorjaarswandeling in april - binnenkort meer hierover !
Schwalmbachtal : In deze dalen werd gedurende meer dan 600 jaar hooi voor het vee gewonnen. Zo ontstonden in de loop van de eeuwen bijzondere bergweitjes met wilde narcissen en bergvenkel, bloemrijke, vochtige tot moerassige weilanden, adderwortel en vele soorten vlinders.

 

BERGVENKEL : (meum athamanticum) De plant is rijk aan etherische oliën en ruikt sterk naar een mix van komijn, maggikruid en venkel. Tijdens de bloei hangt deze aromatische geur in het dal en zelfs het hooi dat van de bergvenkelweiden wordt gehaald heeft deze intensieve geur. De geur wordt veroorzaakt door ätherische olien. In de dikke wortel zit veel zetmeel dat wel 28% van de wortel kan uitmaken. Uit de wortel wordt, met name in Beieren, een kruidenlikeur "Bärwurz" (40% alcohol!) gebrouwen. Deze wordt toegeschreven dat hij goed is voor de maag. De geneeskrachtige werking werd zelfs al door de Romeinse natuurkenner Plinius beschreven in zijn Naturalis historia. Hij schreef dat in de Thessalische regio Athamas de beste Meon te vinden was. Karel de Grote kende de soort ook al en noemde ze Ameum. Ze stond ook in de kruidentuin die Karel de Grote beschreef. Sinds Hildegard von Bingen (12e eeuw) dit benoemde als medicinaal middel (Bertwurz) werd ze gebruikt bij vrouwenkwalen als baarmoederontsteking.

Tip : wilde narcissen rond half april, bergvenkel half mei, vele vlinders begin juli.


DIAVOORSTELLING
Eureka - Monschau - Elsenborn
 
 
monschau-elsenborn zo22sep13
 

> eifel pagina

naar boven

 

 

 


 
 
 


 
> eifel pagina

 
 
 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

home-eureka-bilzen-wandelclub
home
 

mrt19 | ©@lber10

       

2018 JAARKALENDER EUREKA BILZEN

2018 jaarprogramma eureka bilzen

 

 

 

HOME | agenda| bestuur | clubblaadje | CONTACT | eifel_moezel | index | inschrijvingsformulier |EUREK@'S jaarkalender | kledij | lidmaatschap | links | nieuws | oostenrijk | over ons | parcours | pelgrimswandeling | privacy | spaarplan | wandelweer| woord van de voorzitter | zeeland |