www.wsveurekavzw.be/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

header image 2

 

 

 

 


WANDELEN IS ONZE PASSIE

 

 

 


 
home» home » busreizen » verslagen » kerstwandeling 2012 lier

 

08.12.2012 BUSUITSTAP WANDELTOCHT - KERSTWANDELING naar LIER

 

 
MEER WETEN OVER DE WANDELING IN LIER ....

lier-is

ZATERDAG 08/12/2012 LIER (Antwerpen)
Kerst in Lier 6 - 11 km
Organisator: De Kleitrappers vzw
Start : Parochiezaal H. Hart, Eeuwfeestlaan 60, 2500 Lier
http://www.dekleitrappers.be

 

 

 

BUSUITSTAP : Met 68 Eurek@'s wandelden we in LIER onze jaarlijkse BUSUITSTAP - KERSTWANDELING in kerstsferen. De wandeltocht moest het stellen zonder kerstmarkt (ook in 2013) . Deze zou een week later doorgaan. Jammer maar helaas; een gemiste kans voor het toerisme in Lier. Toch hebben we fijn gewandeld en kunnen genieten van een mooie wandeling in eindejaarssferen in het hartje van de Pallieterstad LIER.

wandelclub-de-kleitrappersWij genoten van de kerstsfeer in het hartje van Lier. De stad zag er betoverend mooi uit met feestelijk verlichte straten. Op zaterdag waren de winkels nog open tot 18u. Voor deze tocht kon er gekozen worden tussen afstanden van 6 km of 11 km.

Op de verzorgde controleposten ontvingen de medewerkers van Wandelclub de Kleitrappers ons van harte.
Het was koud maar zalig en gezond wandelen in de avondschemering.

Iedereen zocht halverwege een lekker restaurantje op voor een hapje en een drankje. Om 21u verzamelden we allemaal aan de startplaats om rond 21.30u weer te vertrekken richting Bilzen.

Het was weer een geslaagd evenement met onze club.
Volgend jaar op za 21 december 2013 gaan we naar Mechelen! Reserveer deze datum al maar in je agenda.

 


LIER ! Het Pallieterland is het land van de onbezorgde levensgenieter Pallieter, Felix Timmermans' populaire romanfiguur.

Samen met de gemeenten Nijlen, Berlaar, Heist-op-den-Berg en Putte vormt Lier het Pallieterland.

In 2012 bestaat Lier 800 jaar. In de stad stroomt de kleine Nete en rond de stad de grote Nete.
De Wallenwandeling werd voor deze feestelijke gelegenheid uitgestippeld.
Alle afstanden bereiken via de groene Stadsvesten het hartje van Lier.

De stadsvest is een 5 km lange groene gordel rond het centrum. De naam "vesten" refereert naar de oorspronkelijk vestingmuur, de tweede stadsomwalling.

lier-zimmertorenEr werd gewandeld langs de buitenzijde van het stadscentrum met wederom een mooi stuk Stadsvesten om daarna het Kluizeplein te bereiken en zo weer richting Zimmertoren.

De Zimmertoren zal in deze tocht een hoofdrol spelen, hij zal dienen als herkenningspunt.

Via de Zimmertoren wandelen we richting Timmermansplein en Grote Markt. Vanaf de Grote Markt laten we u van Lierke Plezierke genieten doorheen de verlichte winkelstraten van de Pallieterstad.

Kort samengevat kan u genieten van alle mooie verlichte Gebouwen - Rivieren- Pleinen – Winkelstraten.

Voor de afstand 6 km (5.9 km)is geen zaklamp nodig in de avond.
Voor de wandelaars die de 11 km ( 10.9 km ) extra lus 5 km raden we aan een zaklamp mee te brengen

START Parochiezaal Heilig Hart Eeuwfeestlaan 60 Lier.
STARTEN KAN VAN 14 u tot 19 u, de laatste aankomst dient te geschieden voor 21u.

Praktisch gezien is zaal Heilig Hart gemakkelijk bereikbaar via de Ring van Lier afslag Antwerpsesteenweg richting centrum, gratis parking in de omliggende straten.
Met het openbaar vervoer neemt u bus of trein tot station van Lier op 500 m van de startzaal.

 

MEER WETEN OVER LIER ......


sint-gummarus-bier-lierSTREEKPRODUCTEN

• Caves, een amberkleurig bier
• De Liter van Pallieter, een tripel bier
• Lierse kant
• Liers Kerstbier
• Liers vlaaike, gebakje met een kruidig smaakje
• Sint-Gummarus Dubbel en Sint-Gummarus Tripel, moutbieren

 

 

LIERKE PLEZIERKE ?
De veel gebruikte (en veel misbruikte) term Liereke Pleziereke is afkomstig van de brochure met dezelfde naam die is uitgegeven naar aanleiding van de stoet, georganiseerd ter gelegenheid van een gouden huwelijksjubileum in 1928. De brochure is geschreven en geïllustreerd door Felix Timmermans (die een overbuur was van het echtpaar). Het stafrijm in de benaming heeft natuurlijk flink bijgedragen tot het succes ervan. Voor die gelegenheid zijn indertijd trouwens ook de reuzen gerestaureerd.


SCHAPEKOPPEN ?
Een andere bijnaam voor alle Lierenaars is Schapekoppen. Een legende vertelt ons het verhaal dat in de 14de eeuw Hertog Jan II de Lierenaars wilde bedanken voor hun diensten tijdens zijn strijd tegen de Mechelaren. Ze mochten hun beloning zelf kiezen: een veemarkt of een universiteit. Ze opteerden voor het stapelrecht op vee, een keuze die Lier geen windeieren legde, omdat er per regio maar één werd toegestaan. Zo verhuisde de veemarkt van Wespelaar naar Lier en de hertog zuchtte: “Oh, die schapenkoppen”. In 1425 kreeg Leuven dan de eerste universiteit in de Lage Landen.
Er is zelfs een schappenkoppenmonument aan de schappenkoppenstraat..

 

lierse-kant

 

 

LIERSE KANT
De Lierse Kant is een unicum binnen de kantwereld: het is geen kloskant, maar tulekant. Met een haakje worden kettingsteken in verschillende diktes katoen op tule geborduurd. Dit geeft dan schaduweffecten.
Naast deze kant werd Lier ook wereldbekend met het perleren. Pareltjes en pailletten worden met kettingsteken op tule geborduurd om zo luxueuze handtassen en avondjurken te creëren.


 

 

 

 

LIERSE REUZEN
De Lierse Reuzen komen alleen bij uitzonderlijke gelegenheden naar buiten en verlaten ook nooit het Liers grondgebied. De oorspronkelijke Ommegang kwam er in 1377 ter gelegenheid van de erkenning van de relieken van Sint-Gummarus. De familie reuzen bestaat nu uit: Kinnebaba, Mooreke, Groteva, Janneke, Mieke, Moemoe, de Koningin, de Meid en Grimmara.


DE SINT GUMMARISPROCESSIE - DE HEILIGE GUMMARIS
De Sint-Gummarusprocessie vindt elk jaar plaats op de eerste zondag na 10 oktober (Sint-Gummaruskermis). Zestien leden van het Genootschap van de Kasdragers dragen het zilveren reliekschrijn van de heilige Gummarus (meer dan 800 kg) door de straten van Lier. Van overal komen bedevaarders genezing vragen voor kwalijke breuken en zijn hulp afsmeken om gevrijwaard te blijven van fracturen. 
Bij het uitspreken van de zegening legt de priester de gordel van Sint-Gummarus op de schouders van de pelgrim, het ritueel van de bandoplegging. Dit verwijst naar het verhaal waar Sint-Gummarus een omgehakte boom heelde door zijn gordel om de stam te wikkelen.
De H. Gummarus is niet alleen patroonheilige van Lier, maar ook van de doofstommen, houtbewerkers, houthakkers en handschoenmakers. Hij wordt aanroepen bij breuken, huwelijksproblemen en slechte vrouwen. Zijn standbeeld staat aan de zimmertoren.


DE SINT GUMMARISTOREN
De 'peperbus": De Sint-Gummarustoren is 80m hoog en heeft 296 treden. Door meerdere rampen duurde de bouw bijna vier eeuwen. Boven staat een uniek  18de-eeuwse beiaard. De beiaard telt nu 52 klokken met een totaal gewicht van circa 30 ton.


STRUIFVOGELSPEL
Het struifvogelspel is een typisch Vlaamse volkssport. Vroeger werd het ook in het zuiden van Nederland, Duitsland en OOSTENRIJK ! gespeeld. Nu bestaan er nog maar drie clubs: in Lier, Mechelen en Leuven.
Een struifvogel is een hardhouten vogel, mooi uitgesneden en beschilderd, die aan een kabel hangt. In zijn snavel wordt een ijzeren pin vastgezet. De speler trekt de vogel achteruit en mikt op het doel, een houten schietschijf op ±10 m afstand. De pijl blijft in de puntenroos steken en de vogel wordt weer naar achteren getrokken voor de volgende beurt.


MUZIKALE FONTEINEN op de GROTE MARKT
Componist Wim Henderickx componeerde 'Ongrijpbare Tijd', muziekstukken bij elke waterbron. Dit unieke muzikale parcours is geïnspireerd op de klokken van de stad, op de Nete en op de natuurelementen aarde, water en lucht. De klanken worden computergestuurd en variëren naargelang het tijdstip van de dag, de week of de seizoenen. Telkens een unieke klankervaring!

lier-kerstwandeling lier-kerstwandeling

 


STADHUIS EN BELFORT
HET STADHUIS met belfort domineert de Grote Markt. Het huidige stadhuis is de vroegere lakenhalle. Het interieur is Lodewijk XIV-stijl. Aan de voorpui duidt een rozet het niveau van de zeespiegel aan: 6m.
HET BELFORT is door Unesco erkend als werelderfgoed. In 1369 gebouwd naast de lakenhalle.
In de middeleeuwen werden in de belforten de oorkonden en vrijheden van de stad bewaard en was het wapenarsenaal ondergebracht. Sinds 1971 heeft de toren een kleine automatische beiaard met 23 klokken.


HET LIERS BEGIJNHOF
Het Liers Begijnhof en het belfort werden op het einde van de 20ste eeuw op de prestigieuze lijst van het  UNESCO-Werelderfgoed geplaatst. Het begijnhof in Lier ontstaat in 1258.
Begijnhoven waren besloten hoven waar weduwen en ongehuwde vrouwen een religieus geïnspireerd, maar zelfstandig leven leidden. Er was zelfbestuur onder leiding van een grootjufrouw.
De begijntjes voorzagen in hun levensonderhoud door te weven, kant te maken of te borduren. Ze legden de gelofte van zuiverheid en gehoorzaamheid af, maar niet van armoede.
In 1994 stierf zuster Agnes, het laatste Lierse begijntje.
In dit stratenbegijnhof zijn 162 huisjes verspreid over elf smalle straatjes en centraal gelegen is de Sint-Margaritakerk. De ingang in de Begijnhofstraat wordt geaccentueerd door een monumentale arduinen poort (1690). Bovenop staat een terracottabeeld van de Heilige Begga (1777), de patroonheilige van de begijnen. Verschillende plaatsen in het begijnhof herinneren ons aan auteur en schilder Felix Timmermans, die hier veel inspiratie vond.

lier-zimmertoren

 

DE ZIMMERTOREN
In de Zimmertoren (en het Zimmerpaviljoen) ontdek je het levenswerk van Louis Zimmer: de Jubelklok, de Astronomische Studio en de Wonderklok. De vroegere Corneliustoren uit de 14de eeuw, deel van de toenmalige stadsomwalling, werd in 1930 omgebouwd tot Zimmertoren.
Klokslag 12 uur verschijnen de jaartallen 1830-1930 (jubelklok), het Belgisch wapenschild, de drie eerste koningen, het Lierse wapenschild en de zes burgemeesters die Lier bestuurden sinds de onafhankelijkheid van België.
Op het pleintje voor de toren zie je een voorstelling van het zonnestelsel met de asteroïden Felix (1664) en Zimmer (3064), in 1929 en 1984 ontdekt en vernoemd naar Timmermans en Zimmer.
Buiten aan de rechterzijde van de toren staan vier automaten, die de vier levensfasen voorstellen: 
• het KIND Bertha, uit de roman "Ernest Staas" van Anton Bergmann
• de JONGELING Anton Bergmann
• de VOLWASSENE kunstsmid Louis van Boeckel
• de OUDE MAN Mijnheer Pirroen, figuur uit "Anna-Marie" van Felix Timmermans


VOOR DE ALLERTE LIER WANDELAAR ....


STADSPOMPEN die we zullen zien ....
Er zijn nog een aantal stadspompen in Lier. De barokke monumentale pomp in de Koning Albertstraat is de meest merkwaardige:  ongeveer 6m hoog en een combinatie van pomp en gevelkapel.
De oudste dateren uit de 18de eeuw. In het midden van de 19de eeuw waren er 35 stadspompen die alle verschilden in vorm en afwerking.

 

STANDBEELDEN die we zullen zien ....
CADETJE : - Davidsvest - tegenover de vroegere kadettenschool. Het symboliseert de jarenlange militaire aanwezigheid in Lier.

FELIX TIMMERMANS : - felix timmermansplein - (1886 - 1947) was autodidact en schreef toneelstukken, romans, novellen, en gedichten. Zijn bekendste werk is Pallieter (1916), een ode aan het leven. Ook was hij actief als schilder, tekenaar en graficus. Zijn werk werd in 27 talen gepubliceerd.

LOUIS ZIMMER : - zimmerplein - (1888-1970) amateur-astronoom en de absolute top in de uurwerkmakerij. Bij het eeuwfeest van België creërde hij de Jubelklok. Voor de Wereldtentoonstelling in Brussel bouwde hij zijn meesterwerk, de Wonderklok, die qua precisie zijn tijd ver vooruit was.

LOUIS VAN BOECKEL : - stadspark - kunstsmid die tot de wereldtop behoorde. Naast siervoorwerpen, ontwierp hij ook luchters, bas-reliëfs, trapleuningen, hekken en uithangborden. Overal in Lier zie je zijn werken. Maar ook in het buitenland is hij bekend: ! het hek van het Witte Huis in Washington DC is van zijn hand.

KANUNNIK DAVID : - stadsvest - Kanunnik Jan Baptist David (1801-1866) was historicus en taalkundige. Hij streed samen met zijn vrijzinnige streekgenoot Jan Frans Willems voor de vernederlandsing van het onderwijs. In 1875 werd in Leuven het Davidsfonds opgericht, de culturele vereniging waarvan hij de geestelijke vader is.

DE HEILIGE BEGGA : - begijnhofstraat - is de patrones van de begijnen en stotteraars. Ze wordt ingeroepen tegen reuma.

PALLIETER : - Netelaan grachtkant in begijnhof - levensgenieter uit de roman van Felix Timmermans. Pallieter" en "pallieteren" is opgenomen in de officiële woordenlijst van de Nederlandse taal.

NIKE : - stadsvest - monument der gesneuvelden “den Engel” in de volksmond. Maar het beeld stelt geen engel voor, wel Nike, de Griekse godin van de overwinning. Merkwaardig detail: het gezicht van Nike is dat van koningin Elisabeth, de echtgenote van Albert I.

Wij wandelen ook om te leren !!!!

 

naarbovennaar boven

terughome

> lees hier ook de andere verslagen

 

 

 


 
 
 


 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

home-eureka-bilzen-wandelclub
home
 

mrt19 | ©@lber10

       

2018 JAARKALENDER EUREKA BILZEN

2018 jaarprogramma eureka bilzen

 

 

 

HOME | agenda| bestuur | clubblaadje | CONTACT | eifel_moezel | index | inschrijvingsformulier |EUREK@'S jaarkalender | kledij | lidmaatschap | links | nieuws | oostenrijk | over ons | parcours | pelgrimswandeling | privacy | spaarplan | wandelweer| woord van de voorzitter | zeeland |