www.wsveurekavzw.be/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

header image 2

 

 

 

 


WANDELEN IS ONZE PASSIE

 

 

 


 

oostenrijk-eureka
Samen reizen is ook het hart verwijden

VERSLAG ISCHGL 2012
Wandelsportvereniging Eurek@ vzw Bilzen


ZATERDAG 11 AUGUSTUS t/m 18 AUGUSTUS 2012


Zaterdag 11 augustus 2012 om 5 uur in de ochtend vertrokken we aan de Kimpel.
Onze extra grote ‘zigeunerbus’ bevalt iedereen en chauffeur Gerrit heet ons welkom. Iedereen is goedgezind want de langverwachte wandelvakantie kon beginnen.
Alles was goed voorbereid en de weersvoorspellingen zagen er goed uit voor de hele week, dus … daar gingen we dan met 67 Eurek@’s. Toen kenden we elkaar nog niet zo goed maar dat is zeker veranderd op het einde van de week !
Een heerlijk ontbijtsetje werd ons in de bus overhandigd met allerlei lekkere dingen. Sudoku, pennen en lectuur inclusief. De reis verliep vlotjes, na enkele stops om de benen te strekken, kwamen er toch een tweetal flinke files die ons ietwat later, om 19u,  in Hotel Ischglerhof / Hotel Pazanella lieten toekomen. Geen nood, het inchecken ging snel en het avondeten stond al klaar. Hierna (opnieuw) een kennismaking met het Hotelmanagement en onze gids Toni voor 5 dagen.

Na een goede nachtrust, na een ochtend-zwempartijtje met bubbelbad (waar achteraf elke dag gebruik van werd gemaakt) én na een zalig ontbijt kon de eerste wandeldag beginnen. Die ochtend kregen we eerst allemaal onze silvretta-card overhandigd. Een ideaal instrument om gratis gebruik te kunnen maken van de regiobus en de liften. En dat hebben we ook gedaan. De laatste dag hebben enkele stoere Eurek@’s zelfs 20 keer de liften heen en weer gebruikt.

Ach ja … de liften; de ene vindt het zalig en voor de andere is het een kleine lijdensweg. Met hulp van mede-wandelaars en Toni is er uiteindelijk toch veel schrik overwonnen. Een mens kan veel overwinnen! Het is gelukt!


ischgl-eureka-2012


Toch kan je pech hebben. Enkele lichamelijke ongemakken kunnen je vakantie een beetje verstoren, spierpijn, kniepijn, kuitpijn, pijn aan je voeten, hoofdpijn, duizeligheid, vermoeidheid … de apotheek en de dokterspraktijk lagen gelukkig kortbij en hebben ons goed geholpen. Zeker als je door een insectenbeet een hele week niet mag wandelen en verzorging nodig hebt.

WAT HEBBEN WE DAAR ALLEMAAL GEDAAN IN ISCHGL ?

Genieten was de boodschap. Ieder naar zijn eigen ‘kunnen’ onder leiding van onze gids Toni (Marlen en Aileen). De ene verkoos een zware wandeling, de andere een lichtere wandeling. Bij de ene ging het snel bij de andere langzaam. Enkelen bleven in het dorpje Ischgl hangen, anderen gebruikten de liften. Ook de regiobus om de dorpjes Landeck, Galtür of See op eigen kracht te bezoeken had succes. Even een boodschap achterlaten aan de receptie of bij het bestuur en alles was oké.
Enkele Geocachers onder ons deden succesvol hun ding. Wat is Geocaching ? Dit is een spel waarbij je een ‘schat’ zoekt aan de hand van de gegeven coördinaten, gebruikmakend van een GPS. Iemand verstopt ergens een waterdichte doos, met daarin een logboek en een aantal voorwerpen, en dan zoeken maar.


WANDELVAKANTIE MET EUREK@ IS VEEL MEER DAN ALLEEN MAAR WANDELEN !
HIER EEN OPSOMMING;  verwonderd rondkijken, fotograferen, bloemetjes en beestjes bekijken, dankbaar en tevreden zijn, natuurliefhebber zijn, ruiken, picknicken, stil worden, luisteren, gesprekken voeren, mensen ontdekken, vrienden vinden, elkaar helpen, shoppen, lekker eten, heel dikwijls santé zeggen,  terrasjes bevolken, zonnewarmte voelen, regendruppels bestuderen, plasplekjes zoeken, plagen, ijsjes eten, sauna’tje pakken, kaarten, gezelschapsspelletjes, dansen, lachen, even zot doen, smurfje spelen, bedanken, iemand een pluim geven, je  kamer bewonderen, TV kijken, elkaar insmeren, nog rap een avondwandeling maken, joggen … dit alles en nog zoveel meer…..


….. SOOOOOO ….. INFORMATIONEN !


ISHGL – IDALP  2311m
zo 12 aug 12

Met de Silvretta Seilbahn  (lift) gaan we vanuit Ischgl dadelijk helemaal naar boven -2311m - over de WANDERWEG in 'das Höllkar' of EITJE - korte pauze bij het Liftstation LANGE WAND 2190m. We bewandelen de panoramawandeling  richting Idalp langs de ‘Erlebnisweg Vider Truja’.  

De Erlebniswandeling
is ontworpen in 2008 en een belevenis om te ontspannen op 2320m. Er is een blote voetenpad, aparte plekken om te zonnebaden, kleine dierentuin, waterbelevingsspeelplaats voor kinderen en een barbecue plaats. En niet te vergeten … panorama’s in overvloed.

Hierna verder over de SASSGALUN 2240m (pauze).  Van daaruit bergaf en dus al dalend over de PAZNAUER TAJA 1989m (middagpauze). Verder langs de SCHWARZWASSERSEE.  Dan weer voorbij aan het MITTELSTATION en zo over de 2 HANGBRUGGEN.

De
hangbruggen (sinds 2011) hebben een diepte van 70m en een spanwijdte van resp. 120 en 110 meter.
Beide hangbruggen zijn uitsluitend voor voetgangers bestemd.

Als einddoel van onze wandeling nog door de dorpstunnel in Ischgl tot aan ons hotel.

 

ischgl-eureka-2012

ischgl-eureka-2012

 

GALTÜR  1584m
ma 13 aug 12

Met de regiobus naar Galtür Tschafein 1584m.  Galtür ligt aan het eind van het Paznauntal en is tevens het hoogst gelegen dorp. Het eerste kuuroord van Tirol.

* Eén groep wandelt de Panoramaweg langs STAFALI WEIHER (see 1700m) naar LAREIN ALM 1860m (middagpauze). Hier wordt de beste kaas geproefd door de bergboer zelf gemaakt ‘Paznauner Almkäse’.  De geiten en de muggen heten ons welkom !

* Een andere groep wandelt van Tschaffein 1530m naar het WILDPARK 1459m (middagpauze) waar ook het ‘Jagdmuseum’ te bezichtigen is. Een mooie wandeling tussen bossen en langs de Bach (Uferweg) waar afbeeldingen van kunstwerken, als een kruisweg,  langs het parcours staan gestald geschonken door plaatselijke kunstenaars. We wandelen achter het ALPINARIUM (museum). In 1999 was er een lawine met 32 dodelijke slachtoffers. De hoge muren beschermen nu Galtür. Ook de professionele  ‘Flugschule’ is in Galtür gevestigd. Paragleiten en tandemvliegen met 30 jaar vliegervaring.

We pauzeren bij ‘WIRTHAUS WALSERSTUBE’ met zijn ‘Paznauner Bauernmuseum’, gebouw is 400 jaar oud. Een  echt Oostenrijks interieur ! Via de mooie  TALWEG MATHON-GALTUR te voet terug naar Ischgl.

*’s Avonds: Oostenrijkse muziekavond – solo-zither met Hubert en Eurek@’s supertalenten !

ischgl-eureka-2012

ischgl-eureka-2012

 

KAPPL – KAPPLERKOPF 2400m - NIEDERELBEHUTTE – DIAS 2300m
di 14 aug 12

Onze Zigeunerbus brengt ons naar Kappl Bergbahn. Met de lift gaan we hogerop 1830m . Na een pittige stijging, van de Schotterweg tot Kielerweg (panoramaweg), splitsen we ons in twee groepen.

* Eén groep wandelt en klimt naar de NIEDERELBEHUTTE  2310m (middagpauze). Verder over de KAPPLERKOPF 2404m met zijn prachtige panorama’s. De pittigste tocht van de wandelweek.

* Een andere groep wandelt tussen bergpanorama’s en bloemenalmen richting ALPENGASTHOF DIAS 2100m (middagpauze). Na een stijging naar het kruisbeeld aan de DIAS ALM smaakte de traditionele goulashsoep heerlijk!

* Terugkeer:  met de lift of al wandelend terug over de SESSLADALPE tot  SUNNY MOUNTAIN 1830m en zo naar naar KAPPL. Hierna met de regiobus terug naar ISCHGL. Een heerlijke dag voor ieder wat wils ! Nu nog even shoppen voor het lunchpakket voor morgen want we gaan picknicken hoog in de bergen !

* ’s Avonds: Konzert Muzikkapelle

 

ischgl-eureka-2012

 

ischgl-eureka-2012 ischgl-eureka-2012


GREITZSPITZE 2900m - STAATSGRENS OOSTENRIJK – ZWITSERLAND
wo 15 aug 12

Een vrije dag, maar we wandelen toch … EN WAT EEN TOCHT !
Met de SILVRETTA SEILBAHN naar DIE IDALPE - 2311m. Daarna met de zetellift naar  FLIMJOCHBAHN 2757m.
We komen nu aan de STAATSGRENS Oostenrijk – Zwitserland.

Op uitdrukkelijk verzoek van onze gids Toni starten we hier in LANGZAAM TEMPO voor een flinke stijging. Gezien de ijle lucht, maar zeer zuivere lucht, stappen we voet voor voet en door de neus ademend (niet door de mond) tot boven op de top. Het is de moeite waard.

Hier op de GREITZSPITZE 2900m  wandelen we verder over de SALAASER KOPF 2743m met zijn kleine paadjes én op de bergkam,  een beleving!. Alles zit mee. De zon, de wind, adembenemende panorama’s ! wat een mooie wandeling. Het is nog niet gedaan. We bereiken een idyllische plek. Namelijk een bergmeertje omgeven door witte bloemetjes. (middagpauze).

Het witte wolkendek weerspiegelt in het water. De fototoestellen doen hun werk en leggen dit tafereeltje vast. Op de flanken strijken we neer om te picknicken. Wat een rust, wat een mooi moment, wat een mooie wandeling.

Hierna rustig verder tot ALPTRIDA SATTEL 2500m.
We keren weer terug met de liften tot ISCHGL. 15 augustus was weer een super dag.
Toni zou zeggen : SOOOOOO …. ZUUUUPER

* ’s Avonds: Ischgler Kirche : Orgelkonzert (Peter Waldner) – Sebastian Bachs Mentoren & Zeitgenossen

ischgl-eureka-2012

ischgl-eureka-2012

ischgl-eureka-2012


 

KOPSTAUSEE 1830m - GALTUR
do 16 aug 12

Het regent, daarom gaan we rechtstreeks met een speciaal voor ons geregelde regiobus naar GALTÜR KOPPSTAUSEE 1830m. Door het mistige weer zien we in eerste instantie niet veel van het stuwmeer. Maar dit verandert snel na het optrekken van de mist. Een prachtig natuurverschijnsel met feeërieke landschappen.

Dit stuwmeer heeft een inhoud van 43,5 miljoen kubieke meter water; de stuwdam is één van de grootste van Oostenrijk, is 122 m hoog en 400 m lang. Een imposant en mooi bouwwerk, een bezienswaardig  project dat  vele toeristen trekt.  Het is zelfs zo dat de aanleg van de stuwmeren het landschapsschoon heeft verhoogd.

We wandelen een rustige wandeling ROND het stuwmeer tussen varens en mossen tot aan GASTHOF ZINISJOCH 1822m. We besluiten nog niet te pauzeren en dalen langs de Europäische WASSERSCHIEDE 1850m (Westen : Rijn/Oosten : Donau) en de LANDESGRENZE VorArlberg/Tirol. Hier bekijken we nieuwsgierige murmeldiertjes en zij bekijken ons ! Tussen al dit natuurschoon in dit dal komen we aan in WIRL 1624m.

Je kan nu zelf kiezen wanneer je wil pauzeren; tot Galtür (middagpauze) of naar Mathon Wildpark 1459m (middagpauze).  Via de mooie  TALWEG GALTUR-MATHON te voet terug naar Ischgl.  Er is geen druppel regen meer gevallen en de zon lacht ons allang weer toe ! de regenwandeling duurde slechts 15 minuutjes !

*’s Avonds komen de SMURFEN op bezoek ! De feesthoedjes worden opgezet.

ischgl-eureka-2012

ischgl-eureka-2012

ischgl-eureka-2012


SCHMUGGLERTOUR 3000m - SAMNAUN 1800m - Zwitserland
vr 17 aug 12

Eerst poseren voor de fotograaf voor een groepsfoto en dan met de (1) SILVRETTA SEILBAHN naar DIE IDALPE - 2311m. Daarna met de zetellift naar (2)  FLIMJOCHBAHN 2757m.

De volgende zetellift is de (3) Filmstattelbahn.  Letterlijk een kruispunt van liften in de bergen.  Onder ons zweven de prachtigste landschappen als lappendekens voorbij en als je goed kijkt zie je de bergmarmotten in hun habitat.

*Hier starten we de wandeling, de  SCHMUGGLERTOUR 3000m. We genieten al wandelend nog een laatste keer van deze panorama’s. We passeren (4) ALP TRIDA SATTEL 2500m en nemen de (5) Luftseilbahn naar SAMNAUN 1800m (Zwitserland).  In deze Luftseilbahn  met 2 verdiepingen is plaats voor 180 personen;  100 beneden en 80 boven. 

Al wandelend naar het dorp SAMNAUN 1840m voor een middagpauze/eten en winkelen in de Zollfreizone.   

Terugreis van Zwitserland naar Oostenrijk al zwevend met de liften in omgekeerde volgorde: (1) Luftseilbahn Samnaun  – (2)  Alp Trida Sattel  –  (3) Flimstattelbahn  – (4) Flimjochbahn  – (5) Silvrettabahn.  

*’s Avonds: afscheidsavond


ischgl-eureka-2012


ischgl-eureka-2012


ischgl-eureka-2012


ischgl-eureka-2012

 

TERUGREIS
Na een kort ontbijt vertrokken we om 8 uur uit ons geliefde Ischgl. Om 19.45 uur arriveerden we in Bilzen. Het was zeer zéér warm buiten maar wij zaten goed fris in de bus. Voldaan zijn we nu weer thuis met mooie herinneringen over hetgeen we bereikt hebben. Op maandag 1 oktober hebben we onze reünie, dan kunnen we nog eens natafelen, kijken naar de diavoorstelling en alles nog eens opnieuw beleven ! Het was een superweek !

 

 

ischgl-eureka-2012ISCHGL 2012 … WIST JE DAT ….

* de jongste en oudste wandelaar onder ons extra aandacht kreeg
* iedereen een mooie pin en een groepsfoto heeft gekregen
* je bij Bel @ Bo leuke jurkjes kan kopen !
* ps er is nu een nieuwe winkel in Tongeren!
* die jurkjes altijd in twee maten verkrijgbaar zijn (klein en groot)
* er vrouwen zijn met dezelfde jurkjes aan
* er mannen zijn met dezelfde hemden aan
* we 3 verjaardagen en 2 naamfeesten hadden in Ischgl
* Vader Abraham bij ons op bezoek is geweest en een trouwkostuum aan had
* er last minute een postpakket is gearriveerd met smurfen attributen
* de voorzitter goed kan kaarten maar … de joker verbergt op een rare plaats
* de silvretta card economisch verlies heeft geleden door 20x op 1 dag te hergebruiken
* er veel Frits&Freddy’s bij onze club zijn.. en ook Johnny English mannen !
* er in het schrift aan de receptie ook (rare) privé berichten staan
* de woordjes ‘sooooo … informationen … en zuuuuper’ ons alert maken
* personeel, bedrijfsleider en gids Toni nu thuis Belgische pralines aan het eten zijn
* er in Ischgl altijd iemand zal rondlopen met een Eurek@ pet
* de apotheek gouden zaken deed door de verkoop van murmelzalf en Holzhacker Franzbranntwein
* ‘Diana’ met menthol uit de sparwinkel ook wonderen doet voor spierpijn
* de eerste en de laatste dag altijd de leukste dingen worden aangekocht
* een paraplu ook handig kan zijn als verborgen plasplek
* dikke tenen toch complex zijn
* de hangbruggen meermaals zijn bezocht
* website : Hotel Ischglerhof : http://www.ischglerhof.at/
* website : Hotel Pazanella : http://www.pazanella.at/
* website : gids Toni, Marlen en Aileen, http://www.apart-marlen.at
* …….

 

 

 

 


ischgl-eureka-2012


» NEEM EVEN DE TIJD ... en BEKIJK HIER DE DIAVOORSTELLING !

 

 

 


 

ischgl-2012-wandelclub-eureka

Omdat het er zo goed was hadden voor de zomer 2012 dezelfde locatie gekozen als 2011, namelijk ISCHGL (spreek uit : iesj-kel).

Alpenhotel ****superior ISCHGLERHOF
Dorfstrasse 92
A-6561 Ischgl / Tirol
t /+4354445330
http://www.ischglerhof.at

 

WEERBERICHT ISCHGL
 

silvretta-hochalpenstrasse-ischgl

Silvretta hochalpenstrasse slingert ........

> wie samen kan reizen, kan ook samen leven >(carmiggelt)
 
» home » u bent hier » verslag ischgl 2012 » oostenrijk » eifel » moezel » verslagen

naarbovennaar boven

 

 

 

 


 
 
 

ischglerhof_logo

alpenhotel ischglerhof
» meer weten

 

 


ischgl_wapen
wapen van ischgl
» meer weten

 

 


bergfex_logo
wandelen in ischgl
» meer weten

 


 

ischgl-wandelclub-eureka-2011
» ischgl 2011


 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

home-eureka-bilzen-wandelclub
home
 

mrt19 | ©@lber10

       

2018 JAARKALENDER EUREKA BILZEN

2018 jaarprogramma eureka bilzen

 

 

 

HOME | agenda| bestuur | clubblaadje | CONTACT | eifel_moezel | index | inschrijvingsformulier |EUREK@'S jaarkalender | kledij | lidmaatschap | links | nieuws | oostenrijk | over ons | parcours | pelgrimswandeling | privacy | spaarplan | wandelweer| woord van de voorzitter | zeeland |