www.wsveurekavzw.be/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

header image 2

 

 

 

 


WANDELEN IS ONZE PASSIE

 

 

 


 
homehome > u bent hier > verslagen > HERENTALSverslag busuitstap wandeling te Herentals (Antwerpen)

BUSUITSTAP MET EUREK@ NAAR HERENTALS  - zondag 17 april 2011

diavoorstelling herentals : KLIK HIER
> foto's : ga naar onze fotopagina : KLIK HIER

herentalse-wandelclub

Zondag 17 april 2011 -31 ste perswandeling - Herentals -
Herentalse Wandelclub

Herentals is een stad in de Provincie Antwerpen en is gelegen in het centrum van de Kempen. Herentals kreeg op het einde van de twintigste eeuw ook naambekendheid dankzij wielerlegende Rik Van Looy, bijgenaamd 'de Keizer van Herentals' vanwege zijn opmerkelijke successen.

> Jos Hellinx vertelde dat hij vroeger nog met een delegatie naar Herentals is getrokken om daar de koers met DE GROTE Rik van Looy te bekijken. Een evenement om mee te maken in die tijd !

Vroeger was Herentals een stad met een bloeiende lakenhandel.
Herentals dankt de titel 'historische hoofdstad van de Kempen' aan zijn rijke verleden en schat aan eeuwenoude monumenten. Niet zonder trots vierden de Herentalsenaren in 2009 en 2010 de achthonderdste verjaardag van hun stad. De historische stadswandeling, die in 2011 volledig vernieuwd wordt (volg de spijkers), leidt u langs de belangrijkste monumenten in het centrum.

Hallo ! Wij stonden weer met 26 eurek@'s paraat op de parking aan de GB en stipt om 9 uur vertrokken we naar Herentals voor een wandeling door de Herentalse Bosbergen met zijn Toeristentoren, zijn zandduinen en dennenbossen. Langs het 'Zwart Water' en langs de oevers van de Kleine Nete.

Eerst liet het zonnetje zich maar slapjes zien maar naderhand was het heerlijk. Een echt fantastisch wandelweer.

> Roger en Gerda waren alleen op stap en hielden elkaar gezelschap met de rest van de eurek@'s als getuigen. Harry kon niet mee, hij zorgde voor het avondmaal (visvangst). Roger is een plantrekker ook als Francine 'de-jatz-op-is'. Hij maakte zelfs nog reclame voor het thuisfront (bekijk zeker de foto's !).

We wandelen langs de oevers van de kleine nete. Door het hart van Herentals kronkelt één van de zuiverste waterwegen in heel Vlaanderen: de Kleine Nete. Dit schilderachtige riviertje herbergt een rijke planten- en dierenwereld. We kuieren over de wandelbrug aan de vistrap en door het natuurgebied 'de hellekens' ; De Hellekens is een stukje van de vallei van de Kleine Nete dat tot in het stadscentrum van Herentals binnendringt.
Het gebied, dat ongeveer 25 ha groot is, bestaat vooral uit weilanden, akkerlanden, enkele braakliggende percelen en verspreide bosjes. Het vormt een natuurverbindingsgebied tussen het Peertsbos en het natuurreservaat Langendonk/Olens Broek.

De omgeving was weer prachtig: heel afwisselend. Deze wandeling in Herentals is een combinatie van stad, monumenten en groen. Herentals heeft niet alleen een rijke geschiedenis maar bezit ook prachtige bossen aan de rand van het centrum. In het centrum zijn er ook prachtige gebouwen te ontdekken zoals, de Sint Waldetrudiskerk, *de lakenhal met belfort en het 'Besloten hof'.
Het Herentalse Begijnhof is een van de oudste begijnhoven van het oude hertogdom Brabant en van de Kempen.
Het werd reeds opgericht voor 1266 en dit tegenover het oude Gasthuis. Langs de Begijnenstraat betreedt men het Begijnhof door de overwelfde doorgang van het poortgebouw. De gevel draagt het jaartal 1622 en in de nis staat een beeld van de Heilige Begga. De tweede poort van het Begijnof geeft uit op de Burchtstraat en werd opgetrokken in 1640. Beide poorten zijn beschermd als monument.

> Ons viel op dat er daar erg mooi deuren en versieringen aan de huizen waren.

De controlepost hadden we maar links laten liggen. We zochten liever een zonnig terras en hebben dat gevonden bij 'Café Brasserie Den Engel' op de Grote Markt. Een aanrader! Een fris en goed verzorgd pinteke, trappiske, kriekske, koffieke of waterke kwam er natuurlijk bij te pas. Bovendien prachtig zicht op het belfort, lakenhal en boerenkrijgmonument. Goedgezind ging hierna ons wandeling verder.

Omstreeks 16u druppelden we weer binnnen aan het startpunt. Om 16.30u kwam de bus ons weer oppikken. Tevreden gingen we huiswaarts. Iedere keer weer is het leuk om zulke wandelingen SAMEN te ontdekken.

Probeer dat je er de volgende keer in Merksem (Antwerpen) op zondag 10 juli ook bij bent !
HET IS ECHT FIJN EN ER IS ALTIJD IETS NIEUWS TE ONTDEKKEN !!! tot dan

> ps. De gsm van Roger is eindelijk uit zijn slaaptoestand gekomen en heeft goed werk verricht; namelijk een berichtje naar londen ! dat apparaat wist niet wat hem overkwam!

Info over : *DE LAKENHAL

lakenhal-herentalsIn het hart van Herentals staat de Lakenhal, allicht de belangrijkste getuige van het rijke Herentalse verleden. Het gebouw werd opgericht in het begin van de vijftiende eeuw door de rijke wolwevers en lakenmakers om er hun handel in te drijven. In de oudste bronnen over het gebouw is sprake van het “gulden huys”, “meethuys” of “loothuys”. Omstreeks 1430 werd het gebouw omgedoopt tot “stadhuis”, maar sinds 1998 heet het officiëel Lakenhal. In 1512 is het gebouw bijna volledig vernield in een brand. In 1534 was de wederopbouw een feit. In de loop van de tijd werden er vele herstellingen en verbouwingen aan het stadhuis gedaan. De laatste ingrijpende verbouwing dateert van 2010.


Het stadhuis zelf is een sober rechthoekig gebouw. Aan de zuidzijde rijst een trapgevel op, geflankeerd door twee hoektorentjes die op dubbele kraagstenen steunen. Aan de noordzijde werd in 1534 het spitse belfort opgericht, een achthoekige toren geheel opgetrokken uit Oevelse baksteen. Het rijzige torentje is versierd met hangende bogen en eindigt op een uivormige bollespil.. De hoogte van de toren bedraagt ongeveer 35 meter. Sinds het midden van de zestiende eeuw hangt in de belforttoren een beiaard. De huidige beiaard werd ingehuldigt in 1965. De vijftig klokken wegen samen een kleine vier ton. De beiaard wordt nog regelmatig bespeeld.
Nu heeft de Lakenhal een socio-culturele functie. Er worden regelmatig tentoonstellingen en concerten georganiseerd.

Interessante links : klik en bekijk !
> Gemeente Herentals ; toerisme
> Wandelen in Herentals en omgeving
> herentalse wandelclub

DIAVOORSTELLING HERENTALS

 

> tip krijg je op deze pagina geen foto's te zien dan kan je HIER gratis Flash Player 9 of hoger downloaden.
 

 

 


 
 
 


 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

home-eureka-bilzen-wandelclub
home
 

mrt19 | ©@lber10

       

2018 JAARKALENDER EUREKA BILZEN

2018 jaarprogramma eureka bilzen

 

 

 

HOME | agenda| bestuur | clubblaadje | CONTACT | eifel_moezel | index | inschrijvingsformulier |EUREK@'S jaarkalender | kledij | lidmaatschap | links | nieuws | oostenrijk | over ons | parcours | pelgrimswandeling | privacy | spaarplan | wandelweer| woord van de voorzitter | zeeland |