www.wsveurekavzw.be/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

header image 2

 

 

 

 


WANDELEN IS ONZE PASSIE

 

 

 


 

https://www.facebook.com/wandelclubeureka/


ZATERDAG 02 MAART 2019
MUNSTERBILZEN-BILZEN

EUREK@'S VOORJAARTSTOCHT

VOOR WIE : IEDEREEN WELKOM ! ook niet-leden ...
START:  School PSSB, Appelboomgaardstraat 2, 3740 MUNSTERBILZEN-BILZEN
CONTROLE en rust: zaal 't Jonckholt Hoelbeek
AFSTANDEN:  4 – 7 – 11 – 20 - 27 km
VERTREKKEN :  tussen  7u - 15u
INSCHRIJVEN: 1,10€ leden z-st — 1,50€ niet-leden z-st — / resp. + 0,25€ met sticker

EXTRA SERVICE !*
* via onze parcours-pagina kan u deelnemen aan gpx-s/pdf wandelen
* parcours is ± 1 week voor vertrekdatum te bekijken

 

 

 

Kom het voorjaar ontdekken op onze wandeltocht.
Overwegend zal er gewandeld worden in het dorp Munsterbilzen en de omgeving van het natuurgebied ‘Munsterbos’ te Munsterbilzen-Bilzen (Natuurpunt) en zo richting Hoelbeek/Waltwilder.

Laat je onderdompelen in een 'ander' stukje natuur op de grens van de Kempen en Haspengouw.
Het Munsterbos (Natuurpunt) is een ideale plek om even tot rust te komen. Het is er heerlijk wandelen door de bossen, moerassen en graslanden.

Het lopen op de vlonders over en langs de Bezoensbeek geeft deze wandeling een avontuurlijke toets.
In vroegere tijden bracht de lijkwagen over de veldweg "de lijkendreef" de doden van het gehucht 't Heike naar de kerk in Munsterbilzen, omdat er geen doorgang werd gekregen over de eigendommen van de plaatselijke kasteelheer van Zangersheide.

Naast oude eikenbossen vind je er resten terug van het vroeger uitgestrekte heidelandschap.
Het St Amorskapelletje werd gebouwd in 1943 uit de resten van militaire paardenstallen, die dienst deden tijdens de mobilisatie in 1939-1940.

Centraal ligt een prachtig vijvergebied waar tal van zeldzame water- en moerasvogels leven die gevoelig zijn voor verstoring. Daarom zijn de vijvers niet toegankelijk, maar dankzij een moderne vogelkijktoren/observatiepost kan je de vogels ongestoord bespieden. Vernieuwde brug en omgeving hiervoor. Vergeet je verrekijker niet!

Op het gehucht het HEYKEN ten noorden van de dorpskom vinden we de Kapel Geheim Leger van de weerstand tegen de Duitse bezetter uit 1944-45. In het Munsterbos verschuilden de weerstanders uit de Tweede Wereldoorlog zich tijdens de oorlogsjaren. In de onmiddellijke omgeving, ligt het KASTEEL GROENENDAAL verborgen in de bossen. Het kasteel was vroeger via een dreef verbonden met de BURCHTRUINE VAN JONCKHOLT. Dit is een ruïne van een versterkte burcht die in de 14e eeuw werd opgericht op funderingen van een 11e-eeuwse strategische nederzetting. De burchtmuren zijn tot ongeveer een meter hoogte terug opgebouwd. Opmerkelijk is de aarden wal met dubbele slotgracht. Deze omwalling werd aangelegd bij de opkomst van het buskruit. Het geschut kon op die manier niet rechtstreeks de één meter dikke stenen muur treffen. De ingangspoort werd dwars op de aarden wal aangebracht. In de aarden wal maakte men vier ronde torens waarin men de verdedigingslinie met geschut plaatste. Dit is nu nog steeds duidelijk zichtbaar.
In Hoelbeek vlak naast de controlepost staat de parochiekerk de neoromaanse Sint-Adrianuskerk uit 1926.

Door de speciale beheerswerken van 'Natuurpunt' wordt aan de vlinderpopulatie extra aandacht geschonken.

Het openmaken van gesloten gebieden geeft de vlinders de zo noodzakelijke ruimte en geeft aan de specifieke waardplanten een kans om te groeien.

Vanaf de lente tot het najaar kan je er verschillende soorten vlinders aantreffen.

Ook de 'bezoensbeek', die meandert langs het opgespoten terrein 'de branderij', is een van de weinige leefgebieden voor de 'beekprik' (kaakloze primitieve vissoort-steekt zijn kop boven het zand). Door het aanleggen van drie spaarbekkens op de 'branderij', die het slib opvangen en laten bezinken vooraleer het overstromende water in de Bezoensbeek terechtkomt, wordt het voortbestaan van de 'beekprik' verzekerd.

Munsterbilzen’ is thans hét bloemen- en plantendorp van de provincie Limburg, maar was vroeger de bakermat van het christelijk geloof in onze contreien.

De VROUWENABDIJ van Belisia (Bilzen) werd volgens de legende gesticht door de Heilige LANDRADA rond 700 n/chr.
Aan het eind van de 12e eeuw werd het klooster omgevormd tot een adellijk vrouwenstift.
Een klooster voor vrouwen dat een internationale uitstraling had en waar geschriften verbleven, mogelijk zelfs ontstonden, die nu beschouwd worden als de oudste van onze Nederlandse literatuur.
Het oudste zinnetje in het Nederlands luidt "TESI SAMANUNGA WAS EDELE UNDE SCONA" 
(d.i. "deze 'gemeenschap' was edel en schoon"). Het werd geschreven in 1130 in het prachtig bewaarde 9e-eeuwse Evangeliarium (liturgisch boek) van Munsterbilzen.

Het gaat dan verder in het Latijn: "ET OMNIUM VITUTUM PLENITER PLENA"
(d.i "en geheel vervuld van alle deugden").


MUNSTERBILZEN - Onze-Lieve-Vrouw-Tenhemelopnemingskerk

In 1851 werd de kerk gesloopt en vervangen door het huidige NEOGOTISCH gebouw. De oude toren bleef gehandhaafd (1565). De toren is uitgevoerd in mergelsteen uit Zichen en Val-Meer. In 1910 werd de kerk vergroot, iets later werden nog zijbeuken en zijkeuren toegevoegd.

Zeer apart is de hardstenen romaanse DOOPVONT uit de 11e eeuw.
Ook bijzonder zijn de diverse merkwaardige BEELDEN; zoals een engel en Sint Amor in beschilderd hout (17eE), Onze Lieve Vrouw met kind (15eE), Sint Antonius van Padua en Sint Jozef met kind (18eE) etc....
Sieren vooral de kerk: het eikenhouten koorgestoelte (18eE), het hoofdaltaar, zijaltaren en biechtstoelen (19e E). En niet te vergeten de SCHILDERIJEN, zoals een kruisafneming', opdracht van Maria en Aanbidding der Herders, aanbidding der Drie Wijzen, bewening en ontmoeting van Maria en Elisabeth (18de eeuw).

In de kerk bevindt zich een grafsteen van pastoor Gerard Wijlen (†1542) en één van Anna van Merode (†1566). Aan de buitenkant van de kerk vindt men een hardstenen grafkruis van Maria Mertlach (†1616).

.


Wij heten u hartelijk welkom op onze voorjaarstocht, tot dan …..

wandelsportvereniging-eurek@-bilzen

 
» Routebeschrijving: nmbs Station Bilzen / de Lijn 10 / Autosnelweg E313, afrit Hoeselt-Bilzen (31)
» Contactpersonen  Eurek@;
Jozef Broux, voorzitter, t. 0475-317 492  -  e. jozef.broux@telenet.be
Jos Steegen, secretaris, t. 0474-786 354 -  e. jos.steegen@gmail.com

» natuurgebied munsterbos (natuurpunt) te Munsterbilzen-Bilzen

terug terug

home home

home» home » u bent hier » tochten » EUREK@TOCHTEN IN BILZEN - - 2019
» eigenbilzen » hoelbeek » MUNSTERBILZEN » rijkhoven »
kl en gr spouwen »

 

 


 
 
 


 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

home-eureka-bilzen-wandelclub
home
 

mrt19 | ©@lber10

       

2018 JAARKALENDER EUREKA BILZEN

2018 jaarprogramma eureka bilzen

 

 

 

HOME | agenda| bestuur | clubblaadje | CONTACT | eifel_moezel | index | inschrijvingsformulier |EUREK@'S jaarkalender | kledij | lidmaatschap | links | nieuws | oostenrijk | over ons | parcours | pelgrimswandeling | privacy | spaarplan | wandelweer| woord van de voorzitter | zeeland |